De första tekniska universiteten

Alla uppfinnare gick inte i skolan, det fanns många som gjorde banbrytande tekniska innovationer helt utifrån egna tester och praktisk erfarenhet – men universiteten kom ändå att spela en stor roll inför framtida teknikutveckling.

Bologna först ut

Universitetet i Bologna anses vara ett av världens äldsta universitet. Man tror att universitetet grundades år 1088 eftersom det då fanns verksamhet där. När universitetet startade var det en grupp lärare med lärjungar som samlades runt de ”rättslärda” männen. Studenterna delades in i två nationer: italienarnas och utlänningarnas. Från början var studenterna i Bologna mestadels äldre och andliga herrar. Det var i Paris som man senare började studera vid yngre år.

Sveriges äldsta universitet

Det äldsta universitetet i Sverige är Uppsala Universitet som också är Nordens äldsta universitet. Det öppnade sina dörrar är 1477, bara sex år innan den första svenska boken trycktes och cirka 100 år innan blyertspennan uppfanns. Uppsala Universitet följdes av Lunds Universitet som grundades 1666 och därefter Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm år 1827, vilket i sammanhanget kan tyckas ungt. I Lund antog man de trettio första teknologistudenterna 1961 till en självständig Lunds Tekniska Högskola. Idag är både Uppsala och Lund allmänt kända som ”universitetsstäder” med dessa universitet som rankas högt i Europa.

Idag har flertalet svenska universitet stor påverkan på teknikutvecklingen då man ofta samverkar med näringslivet i avancerade utvecklingsprojekt.

Världens bästa universitet?

Vilket universitet som är bäst kan vara subjektivt, men det finns några vars studenter alltid hamnar i topp i de yrken eller den fortsatta karriär de väljer. Ett sådant universitet är Oxfords Universitet i England som av många anses vara ”världens bästa”. Likvärdiga konkurrenter om förstaplatsen är Harvards Universitet och California Institute of Technology. När man pratar om teknologi är det lika naturligt att prata om det lika prestigeladdade MIT – Massachusetts Institute of Technology som levererar forskning, innovationer och högpresterande teknologiprojekt på löpande band.