Framtidens robotteknik

Människan har gjort en makalös utvecklingsresa genom åren, pressat gränser och utvecklat de mest spännande tekniska lösningar man kan tänka sig. Vi rör oss inte längre i begränsade sfärer, saker som var otänkbara så sent som på senare delen av 1900-talet är självklara idag. Det finns flera områden där tekniken utvecklas snabbt, ett av dessa är robotik.

Robotar överallt – självklart

I dagens samhälle är det ingen konstighet att man kan åka ut i rymden, eller att kanske vem som helst snart kan ta en charter till månen. Detta är fullt tänkbart för människorna. NASA sänder ut robotar för att utforska världsrymden – och även den svenska rymdstationen Esrange som samarbetar med NASA sänder ut väderrobotar. På Esrange finns flera forskningsområden, bland annat atmosfärforskning. En robot behöver inte ha en viss mängd syre, andas eller äta och man kan installera mängder av sensorer som sedan kan sända data tillbaka till vår planet.

Arbetsplats och sjukvård

Robotik har redan stor betydelse inom sjukvård och utvecklas med rekordfart, men på gemene mans arbetsplats har den ännu inte etablerats till fullo. På fabriksgolvet är det en självklarhet på många håll men ännu inte på kontoret. Det finns dock många saker man skulle kunna använda en kontorsrobot till.